Τα τρία κυριότερα οφέλη του ηλιακού θερμοσίφωνα

Η χώρα μας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για δύο πράγματα: την απαράμιλλή ομορφιά της και φυσικά τον διάσημο Ελληνικό ήλιο. Χωρίς υπερβολή η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ήλιος μπορεί να είναι πηγή ζωής και να μας δίνει χαρά τος ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά μπορεί να μας προσφέρει και άλλα πολλά και μεγάλα οφέλη. Μπορεί, για παράδειγμα, να μας βοηθήσει να κάνουμε και μεγάλη οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος με την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι μία λύση στην οποία καταφεύγουν όλο και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά για την παραγωγή ζεστού νερού ενώ αυξάνεται συνέχεια και ο αριθμός των ανθρώπων που σκέφτονται να τοποθετήσουν έναν και στο δικό τους σπίτι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να περιμένει κανείς από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα; Ας δούμε τα πιο βασικά!

Μεγάλη οικονομία

Εννοείται ότι το μεγαλύτερο όφελος του ηλιακού θερμοσίφωνα και ο κύριος λόγος για τον οποίο τον προτιμούν τόσο πολλοί άνθρωποι είναι η μεγάλη οικονομία που μπορεί να κάνει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, το ζέσταμα του νερού είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο. Ένας παραδοσιακός θερμοσίφωνας που δουλεύει με ρεύμα απαιτεί μεγάλες ποσότητες ρεύματος για να καταφέρει να ζεστάνει το νερό αρκετά ώστε να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος ενός λογαριασμού ΔΕΗ αποτελείται από το κόστος του ρεύματος για το μπάνιο.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια την οποία και συλλέγει με τους ειδικούς συλλέκτες του και την μετατρέπει σε θέρμανση για το νερό που έχει στην ειδική δεξαμενή του. Με άλλα λόγια, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο της ΔΕΗ Ανάλογα με τον τύπο του θερμοσίφωνα και τον καιρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λίγη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά σε καμία περίπτωση η ποσότητα και κατ’ επέκταση και το κόστος δεν θα είναι τα ίδια με τη χρήση ενός παραδοσιακού θερμοσίφωνα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το οικονομικό όφελος είναι πολύ μεγάλο και οι διαφορές στον λογαριασμό της ΔΕΗ θα είναι άμεσα εμφανείς, ειδικά τους ανοιξιάτικου ή καλοκαιρινούς μήνες. Μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες δεν θα δείτε ΠΟΛΥ μεγάλη αλλαγή στον λογαριασμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσβεση της επένδυσης σας θα γίνει μέσα σε περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή τοποθέτηση του συστήματος.

Προστασία του περιβάλλοντος

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των ατμοσφαιρικών ρύπων – ειδικά στη χώρα μας – οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή προέρχονται από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας. Όπως είπαμε και πριν, για την θέρμανση τόσο του νερού όσο και των σπιτιών και άλλων χώρων απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, άρα και πολλά καύσιμα και κατ’ επέκταση δημιουργούνται και πολλοί και ιδιαίτερα επιβλαβείς ρύποι. Επιπλέον, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν απώλεια ενέργειας σε ποσοστό 20% το οποίο και θεωρείται αμελητέο. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα μειώνουμε τις ανάγκες ρεύματος για το ζέσταμα του νερού, οπότε και μειώνονται και οι ανάγκες για καύσιμα και η παραγωγή ρύπων. Όσο περισσότερα σπίτια χρησιμοποιούν ηλιακό θερμοσίφωνα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος για το περιβάλλον.

Εύκολη τοποθέτηση

Η τοποθέτηση ενός καινούργιου συστήματος για το ζέσταμα του νερού είναι κάτι που τρομάζει πολύ κόσμο, αφού θεωρούν ότι θα χρειαστούν πολλές εργασίες οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλη ταλαιπωρία και φυσικά θα έχουν και πολύ μεγάλο κόστος. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Μία τοποθέτηση θερμοσίφωνα είναι πολύ απλή υπόθεση και μάλιστα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μόνο ώρες από ένα έμπειρο συνεργείο. Επιπλέον, συχνά το κόστος της τοποθέτηση περιλαμβάνεται στη τιμή, οπότε η τοποθέτηση είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί.